Studi Etnobotani Kuning oleh Etnis Karo di Desa Ujung Bandar, Kecamatan Salapian, Kabupaten Langkat, Sumatera Utara

Authors

  • Demita Demita Universitas Kristen Indonesia
  • Riska Septia Wahyuningtyas
  • Marina Silalahi

DOI:

https://doi.org/10.35799/jbcw.v1i1.36160

Keywords:

Karo ethnicty, kuning, Ujung Bandar Village

Abstract

This study aims to determine the diversity of plants as kuning material and their use by the Karo Ethnic in Ujung Bandar Village, Salapian District, Langkat Regency, North Sumatra. A total of 35 respondents (30 general respondents and 5 key informants). Some of the things that were asked of the respondents were the types, materials, processing methods, benefits and ways of using kuning. The data were analyzed in a qualitative way using descriptive statistics. The Karo ethnicity in Ujung Bandar Village recognize two types of kuning, namely kuning melas (hot) and kuning mbergeh (cold). A total of 15 plant species consisting of 12 genera from 9 families were used as kuning herbs, of which 7 species came from the Zingiberaceae family. How to use kuning by cooking it on the sick body part. The kuning is used to treat coughs, stomachaches, colds, rheumatism and fever. The benefits of kuning are related to the bioactivity of the constituent plants. The plants used as kuning ingredients are rich in essential oils such as Zingiber officinale, Kaempferia galanga, Citrus hystrix and Piper nigrum.

Keywords: Karo ethnicty; kuning; Ujung Bandar Village

 

Abstrak

Penelitian bertujuan untuk mengetahui keanekaragaman tumbuhan sebagai bahan kuning dan pemanfaatannya oleh Etnis Karo di Desa Ujung Bandar, Kecamatan Salapian, Kabupaten Langkat, Sumatera Utara.  Sebanyak 35 responden (30 responden umum dan 5 informan kunci). Beberapa hal yang ditanyakan pada responden adalah jenis-jenis, bahan, cara pengolahan, manfaat dan cara pemanfaatan kuning. Data dianalisis dengan cara kualitatif dengan menggunakan statistika deskriptif. Etnis Karo di Desa Ujung Bandar mengenali dua jenis kuning yaitu kuning melas (panas) dan kuning mbergeh (dingin). Sebanyak 15 spesies tumbuhan yang terdiri dari 12 genus dari 9 famili digunakan sebagai ramuan kuning, yang sebanyak 7 spesies berasal dari famili zingiberaceae. Cara pemakaian kuning dengan memaskerkan ke bagian tubuh yang sakit. Kuning digunakan untuk mengatasi batuk, sakit perut, masuk angin, rematik dan demam. Manfaat kuning berhubungan dengan bioaktivitas dari tumbuhan penyusunnya. Tumbuhan yang digunakan sebagai bahan kuning kaya akan essensial oil seperti Zingiber officinale, Kaempferia galanga, Citrus hystrix dan Piper nigrum.

Kata kunci: etnis Karo; kuning; Desa Ujung Banda

References

Abirami, A., Nagarani, G., & Siddhuraju, P. (2014). In vitro antioxidant, anti-diabetic, cholinesterase and tyrosinase inhibitory potential of fresh juice from citrus hystrix and c. maxima fruits. Food Science and Human Wellness. 3(1): 16-25.

Ajiningrum, P.S. (2011). Evaluasi Potensi Keanekaragaman Jenis Hasil Hutan Non Kayu (HHNK) Masyarakat Lokal Dayak Kenyah di Kabupaten Malinau. Tesis. Program Studi Biologi. (FMIPA). Program Pasca Sarjana. Universitas Indonesia. Depok.

Bangun, P. (2010). Kebudayaan Batak. Dalam: Koentjaraningrat (Ed.). Manusia dan Kebudayaan di Indonesia. Jakarta: Djambatan 94-117.

Chan, E.W.C., Lim, Y.Y., Wong, L.F., Lianto, F.S., Wong, S.K., & Lim, K.K. (2008). Antioxidant and tyrosinase inhibition properties of leaves and rhizomes of ginger species. Food Chemistry. 109, 477-483.

Dash. P.R., Nasrin. M., & Shawkat. M. (2014). In vivo cytotoxic and In vitro antibacterial activities of Kaempferia galanga. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry. 3(1): 172-177.

Daval N. (2009). Consevation and cultivation of ethnomedicinal plants

in Jharkhand. in: Trivedi PC. Medicinal Plants Utilisation and Conservation. Aavishkar Publishers Distributor, Jaipur. India: 130-136.

Desire, J. A., Arifian, A., & Rijai. L. (2016). Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Rimpang Kunyit Hitam (Curcuma caesia. Roxb). Samarinda. Prosiding. Universitas Mulamarwan.

Dzakaria, N.U. (2015). Jenis-jenis tumbuhan obat anggota famili Zingiberaceae di empat Kecamatan Kabupaten Banyuwangi. Banyuwangi. Skripsi. Fakultas Kesehatan Masyarakat.

Jamaluddin, N., Pulungan, M. H., & Warsito. (2017). Uji aktivitas antibakteri minyak atsiri jeruk purut (Citrus hystrix DC) terhadap Klebsiella pneumoniae ATCC. Industria: Jurnal Teknologi dan Manajemen Agroindustri. 6(2), 61-66.

Kuntorini, E. K. (2005). Botani ekonomi suku Zingiberaceae sebagai oabt tradisional oleh masyarkat di Kotamdya Banjarbaru. Bioscientiae. 2 (1):25-36.

Lakshmanan, D., Werngren, J., Jose, L., Suja, K.P., Nair, M.S., Varma, R.L., Mundayoor, S., Hoffner, S., & Kumar, R.A. (2011). Ethyl p-methoxycinnamate isolated from a traditional anti-tuberculosis medicinal herb inhibits drug resistant strains of Mycobacterium tuberculosis in vitro. Fitoterapia. (82): 757-761.

Liu, X.C., Liang, Y., Shi, W.P., Liu, Q.Z., Zhou, L., & Liu, A.Z.L. (2014). Repellent and insecticidal effects of the essential oil of Kaempferia galanga rhizomes to Liposcelis bostrychophila (Psocoptera: Liposcelidae). J. Econ. Entomol. 107(4): 1706.

Mumi, S., & Agria. (2012). Eksistensi Pemanfaatan Tanaman Obat Tradisional (TOT) Suku Serawai Diare Medikalisasi Kehidupan. Jurnal Penelitian Pengolalaan Sumberdaya Alam dan Lingkungan. 1(3): 225-234.

Nawangningrum, D., Widodo, S., Suparta, I., & Holil, M. (2004). Kajian terhadap naskah kuna Nusantara koleksi Fakultas Ilmu Pengetahuan Budaya Universitas Indonesia: penyakit dan pengobatan ramuan tradisional. Makara Human Behavior Studies in Asia. 8(2), 45-53.

Noocahyati. (2012). Tumbuhan berkhasiat obat etnis asli Kalimantan. Balai Penelitian Teknologi Konservasi Sumber Daya Alam. Badan Litbang Kementrian Kehutanan. Samboja.

Othman, R., Ibrahim, H., Mohd, M.A., Mustafa, M.R., & Awang, K. (2006). Bioassay-guided isolation of a vasorelaxant active compound from Kaempferia galanga L. Phytomedicine 13: 61-66.

Purba, E. C., & Silalahi, M. & Nisayawati (2018). Gastronomic ethnobiology of “teritesâ€â€”a traditional Batak Karo medicinal food: A ruminant's stomach content as a human food resource. Journal of Ethnic Foods. 5(2), 114-120.

Silalahi, M., Walujo, E. B., Supriatna, J., & Mangunwardoyo, W. (2015). The local knowledge of medicinal plants trader and diversity of medicinal plants in the Kabanjahe traditional market, North Sumatra, Indonesia. Journal of ethnopharmacology. 175: 432-443.

Silalahi, M. and Nisyawati (2018). An ethnobotanical study of traditional steam-bathing by the Batak people of North Sumatra, Indonesia. Pacific Conservation Biology. 25(3): 266-282.

Silalahi, M. (2018). Botani dan bioaktivitas Lempuyang Zingiber zerumbet (L). Smith. Jurnal EduMatSains. 2(2) 147-160.

Silalahi, M. (2019). Kencur (Kaempferia galanga) dan bioaktivitasnya. Jurnal Pendidikan Informatika dan Sains. 8(1), 127-142.

Sreepian, A., Sreepian, P. M., Chanthong, C., Mingkhwancheep, T., & Prathit, P. (2019). Antibacterial activity of essential oil extracted from Citrus hystrix (kaffir lime) peels: an in vitro study. Tropical Biomedicine. 36(2), 531-541.

Srisukh, V., Tribuddharat, C., Nukoolkarn, V., Bunyapraphatsara, N., Chokephaibulkit, K., Phoomniyom, S., Chuanphung, S., &

Srifuengfung, S. (2012). Antibacterial activity of essential oils from Citrus hystrix (makrut lime) against respiratory tract pathogens. Science Asia. 38, 212-217.

Tara, S.V., Chandrakala, S., Sachidananda, A., Kurady, B.L., Smita, S., & Ganesha, S. (2006). Wound healing activity of alcoholic extract of Kaempferia galanga in wistar rats. Indian J Physiol. 50(4), 384-390.

Walujo, E. B (2009). Etnobotani: memfasilitasi penghayatan pemutakiran pengetahuan dan, kearifan lokal dengan menggunakan prinsip-prinsip dasar ilmu pengetahuan. Prosiding. Seminar Etnobotani IV, Cibining Science Center-LIPI, 12-20.

Yustin, L. J., & Wijayanti, E. D. (2018). Aktivitas antioksidan sari rimpang temu giring (Curcuma heyneana. Val) terfermentasi Lactobacillus bulgaricus. Yokyakarta. JC-T (Journal Cis-Trans): Jurnal Kimia Dan Terapannya, 2(1).

Downloads

Published

2021-10-09