HUBUNGAN KONSUMSI ALKOHOL DENGAN KADAR TRIGLISERIDA PADA MAHASISWA

Authors

  • Dewi Isa Cora Kandidat Skripsi Fakultas Kedokteran Universitas Sam Ratulangi
  • Joice Nancy Engka Bagian Fisiologi Fakultas Kedokteran Universitas Sam Ratulangi
  • Damajanti Pangemanan Bagian Fisiologi Fakultas Kedokteran Universitas Sam Ratulangi

Abstract

Abstract: Triglyceride are a form of fat stored in the body that functions as an energy source. Increased triglycerides consentrate in the blood can be influenced by age, high-fat diets, protein and carbohydrates, physical activity and lifestyle such as smoking and alcohol consumption. Eating more than 30 grams of alcohol per day can increase the risk of increasing triglyceride levels. This study aims to see the relationship of alcohol consumption on college students with triglyceride levels. This type of research is descriptive analytic with a cross-sectional study design. Sampling was done by purposive sampling, with samples of 31 people aged 18-25 years, male sex and 50-150mg / week of alcohol consumption. Statistical analysis was performed by Shapiro-Wilk test to determine the normality of sample distribution, Spearman Correlation Test to see the association between the consumption of alcohol and triglyceride levels. The statistical results showed that there was no relationship on the frequency of alcohol consumption (p = 0.401 or p> 0.05) and the duration of alcohol consumption (p = 0.231 or p> 0.05) while the amount of alcohol consumption had an relationship (p = 0.019 or p <0 , 05). Conclusion: There is no relationship between the frequency and duration of alcohol consumption while there is an relationship on the amount of alcohol consumption

Key words : alcohol, triglyceride

 

Abstrak : Trigliserida merupakan bentuk simpanan lemak di dalam tubuh yang berfungsi sebagai sumber energi. Peningkatan trigliserida dalam darah dapat dipengaruhi oleh usia, diet tinggi lemak, protein dan karbohitat, aktivitas fisik dan gaya hidup seperti merokok dan konsumsi alkohol. Mengonsumsi alkohol lebih dari 30 gram per hari dapat meningkatkan kadar trigliserida dalam tubuh dan risiko peningkatkan kadar trigliserida. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui dan menganalisis hubungan antar konsumsi alkohol dengan kadar trigliserida mahasiswa. Jenis penelitian ini adalah deskriptif analitik dengan rancangan cross-sectional study. Pengambilan sampel secara purposive sampling, diperoleh sampel sebanyak 31 orang yang berusai 18-25 tahun, jenis kelamin laki-laki dan mengonsumsi alkohol 50-150mg/minggu. Analisis statistik dilakukan dengan uji Shapiro-Wilk untuk mengetahui normalitas distribusi sampel, uji korelasi-spearman untuk melihat hubungan asosiasi antara konsumsi alkohol dengan kadar trigliserida. Hasil statistik menunjukkan tidak terdapat hubungan frekuensi konsumsi alkohol (p=0,401 atau p> 0,05) dan lamanya mengonsumsi alkohol (p=0,231 atau p>0,05) sedangkan untuk jumlah konsumsi alkohol terdapat hubungan (p=0,019 atau p<0,05). Simpulan : Tidak terdapat hubungan antara frekuensi dan lamanya konsumsi alkohol, tetapi terdapat hubungan jumlah konsumsi alkohol.

Kata kunci : Alkohol, Trigliserida

References

Putra A. Pengaruh Alkohol terhadap Kesehatan. Singaraja: Jurnal Universitas Pendidikan Ganesha. 2012

National Collaborating Centre for Mental Health. alcohol-Use Disordera: The NICE Guideline on Diagnosis, Assesment, and Management of Harmful Dringking and Alcohol Dependence. London: The British Psychological Society and The royal College of Pscychiatrists. 2011

World Health Organization. Global Status Report on Alcohol and Heatlh. WHO Press. 2011

Riset Kesehatan Dasar. 2007. Jakarta: Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan, Departemen Kesehatan, Republik Indonesia.

Park, H. & Kim, K. Alcohol and Alcoholism. Association of alcohol consumption with lipid profile in hypertensive men. 2012

Marks DB, Marks AD, Smith CM. Biokimia kedokteran dasar. Jakarta: Penerbit buku kedokteran ECG. 2000

Khasanah DN, Setiyobroto I, Kurdanti W. Hubungan antara Asupan Karbohidrat dan Lemak dengan Kadar Trigliserida pada Pesenam Aerobik Wanita. Jurnal Poltekes Kemenkes. Jogjakarta. 2017

Moore, K.J., and Tabas, I.Macrophages in the pathogenesis of atherosclerosis. 2011

American Heart Association. Heart Disease and Stroke Statistic-2013 Update. 2013;e6-e245:127.

KementerianKesehatanRepublik Indonesia. Riset Kesehatan Dasar. BadanPenelitiandanPengembanganKesehatan. 2013

Van De Wiel, A. The effect of alcohol on postprandial and fastingtriglycerides. International Journal of Vascular Medicine. 2012

Marpauang R. Hubungan Antara Tingkat Konsumsi Alkohol terhadap Gambaran Profil Lipid pada Karyawan PT Inalum Paritohan Tahun 2012: Jurnal Universitas Sumatera Utara. 2012

Wakabayashi I. Cross-sectional relationship between alcohol consumption and prevalence of metabolic syndrome in Japanese men and women. Hyogo: Journal Atheroscler Thromb. 2010

Yoon YS, Oh SW, Baik HW, Park HS, Kim WY. Alcohol consumption and the metabolic syndrome in Korean adults: the 1998 Korean National Health and Nutrition Examination Survey. The American Journal of Clinical Nutrition. 2004

Institude of Medicine of the national academes. Secondhand smoke exposure and cardiovascular effect. Washington, DC: The Natinal academy press. 2010

Downloads

Published

2019-01-23