ANALISIS EKONOMI PEMANFAATAN JUS LIMBAH WORTEL (Daucus Carota L.) SEBAGAI FEED SUPPLEMENT TERNAK AYAM KAMPUNG
Abstract
This study aims to determine the economic feasibility of utilizing carrot juice (Daucus carota L.) as feed supplement for native chicken. The study was conducted from April to July 2019 in the Pandu Experimental Garden in North Minahasa Regency. Economic analysis in the form of income analysis to determine the income derived from the livestock business by raising native chickens. If the value of TR> TC, the livestock business is profitable, if TR = TC, the livestock business is in a BEP condition, and if TR <TC, the livestock business loses. Business feasibility analysis includes price BEP, production BEP and R / C ratio. The results showed that the utilization of carrot juice (Daucus carota L.) as a feed supplement for native chicken livestock is economically feasible to be cultivated because it provides benefits based on economic analysis of R / C value> 1 and Break Event Point that is exceeded by product income and rupiah.*eprm*
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Anggorodi. 1979. Ilmu Makanan Ternak Umum. PT Gramedia. Jakarta.
Direktorat Jendral Peternakan, 2015. Buku Statistik Peternakan.
Departemen Pertanian Republik Indonesia. Jakarta.
Fitriadi, F. dan R. Nurmalina, 2008. Analisis Pendapatan dan Pemasaran Padi Organik Metode System of Rice Intensification (SRI): Kasus di Desa Sukagalih, Kecamatan Sukaratu, Kabupaten Tasikmalaya). Jurnal Pengkajian dan Pengembangan Teknologi Pertanian. 11 (1): 94 – 103.
Hardjosworo, P. S. dan Rukmiasih. 2000. Meningkatkan Produksi Daging Unggas. Penebar Swadaya. Depok.
Kusbandari, A. dan Susanti, H. 2017. Kandungan Beta Karoten Dan Aktivitas Penangkapan Radikal Bebas Terhadap Dpph (1,1-Difenil 2-Pikrilhidrazil) Ekstrak Buah Blewah (Cucumis Melo Var. Cantalupensis L) Secara Spektrofotometri UV Visibel. Jurnal Farmasi Sains Dan Komunitas. Vol. 14 No. 1: Hlm. 37-42.
Murtidjo, B, A. 1998. Mengelola Itik. Kanisius. Yogyakarta.
Murtidjo, B.A. 1985. Pedoman Meramu Pakan Unggas. Kanisius. Yogyakarta.
Munawir, S. (2002). Analisis Laporan Keuangan. Liberty. Yogyakarta.
Nawawi, N.T. dan Nurrohmah, S. 1997. Ransum Ayam Kampung. Trubus Agrisana. Surabaya.
NRC. 1994. Nutrien Requirements of Poultry. 9th ed. National Academy Press. Washington.D.C.
Putri, S.C. Suwandari, A. dan Mustapit. 2014. Analisis Pendapatan dan Kontribusi Usaha Ternak Ayam Buras Terhadap Pendapatan Keluarga serta Prospek Pengembangannya. Berkala Ilmiah Pertanian. hlm 1-10.
Rasyaf, M. 1992. Memelihara Ayam Buras. Kanisius. Yogyakarta.
Rasyaf, M. 2001. Beternak Ayam Pedaging. Cetakan Ke-XX. Penebar Swadaya. Jakarta.
Rahardi, F & Hartanto, Rudi 2003, Agribisnis Peternakan. Penebar Swadaya. Jakarta.
Setioko, A.R. dan S. Iskandar. 2005. Review Hasil Hasil Penelitian dan dukungan Teknologi dalam Pengembangan Ayam Lokal. Prosiding Lokakarya Nasional Inovasi Teknologi Pengembangan Ayam Lokal. Semarang, 25 September 2005. Pusat penelitian dan Pengembangan Peternakan, Bogor. Hal. 10–19.
Scott, M.L. Nesheim, M.C., Young, R.J. 1982. Nutrition of chicken. ML
Scott and Associates publishers, Ithaca, NY.
Soekartawi. 1995. Teori ekonomi produksi. Penerbit Rajawali. Jakarta.
Soekartawi. 2002. Prinsip Dasar Ekonomi Pertanian. Teori dan Aplikasi. Jakarta: Raja Grafindo Persada.
Setyanto, I. Atmomarsono, U. dan Muryani, R. 2012. Pengaruh Penggunaan Tepung Jahe Emprit (Zingiber Officinale Var Amarum) Dalam Ransum Terhadap Laju Pakan Dan Kecernaan Pakan Ayam Kampung Umur 12 Minggu. Animal Agriculture Journal, Vol. 1. No. 1, 2012, p 711 – 720.
Sharma, K.K., Saikia, R., Kotoky, J., Kalita, J.C. & Devi, R., 2011, Antifungal Activity of Solanum melongena L., Lawsonia inermis L., Justicia gendarussa B. against Dermatophytes, International Journal of Pharmtech Research, 3 (3), 1635-1640.
Tahalele, Y. E.R. Martina, Montong, Nangoy, F.J, Sarajar, C.L.K. 2018. Pengaruh Penambahan Ramuan Herbal Pada Air Minum Terhadap Persentase Karkas, Persentase Lemak Abdomen dan Persentase Hati pada Ayam Kampung Super. Jurnal Zootek Vol. 38. No. 1: 160 – 168.
Tillman, A. D, H. Hartadi, S. Reksohadiprodjo, S. Prawirokusumo dan S. Lebdosukojo. 1991. Ilmu Makanan Ternak Dasar. Gadjah Mada University Press. Fakultas Peternakan. Universitas Gadjah Mada. Yogyakarta.
Winarsih, S., 2007. Mengenal dan Membudidayakan Buah Naga, CV Aneka Ilmu, Semarang.
Williamson, G. dan W. J. A. Payne. 1993. Pengantar Peternakan di Daerah Tropis (Diterjemahkan oleh S.G.N.D. Darmadja). Edisi ke-1. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.
DOI: https://doi.org/10.35791/agrsosek.15.3.2019.26497
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.