PERANANKOMUNIKASIKELUARGAPADAANAK-ANAKPUTUSSEKOLAHDIPESISIRPANTAIKELURAHANBAHULINGKUNGANIKECAMATANMALALAYANG - Sugiarto, Atika Anastasya; Londa, Nolly S.; Golung, Anthonius M. (ACTA DIURNA KOMUNIKASI, 2020)
Perananorangtuasebagaipendidikyangpertamadanutamanampaknyamakinterabaikandidalammasyarakatkarenakesibukanorangtua,baikdesakanekonomi,profesiataupunhobiseringmenyebabkankurangadanyakedekatanorangtuadengananak.Komunikasiyangdibangundalamkeluargaantaraorangtuadananakmaupunantaranggotakeluargamembuatanakbelajarmengenaldirinyadanoranglainsertamemahamiperasaandirinyadanoranglain.Polakomunikasiyangbaikdalamkeluargaakanmembuatanaknyamanuntukberinteraksi,sehinggaanakbisabebasmengekspresikanperasaannya.Suasanakehidupankeluargayangtidakkondusifdapatmenimbulkankonflik,sehinggakeluargabahagiadansejahterayangmenjadicita-citabagipasangansuamiistrisulitdiwujudkan.Penyebab<span style="left: 292.342px; to