GAMBARAN HISTOPATOLOGIS LAMBUNG TIKUS WISTAR (RATTUS NOVERGICUS) YANG DIBERIKAN ALKOHOL

Authors

  • Dewi Febry Kololu Universitas Sam Ratulangi
  • Poppy M. Lintong Universitas Sam Ratulangi
  • Lily Loho Universitas Sam Ratulangi

DOI:

https://doi.org/10.35790/ebm.v2i2.4997

Abstract

Abstract: Alcohol has become aglobal problem. When it is consumed alcohol can disrupt the structure and function of the digestive tract. Objective: To reveal the histopathological features of the gastric of Wistar rats that are administered with bir, wine, whisky and cap tikus. Method: Experimental research using 15 rats that ware fasted and divided into 5 groups those are group control group which was treated by water, group A which was treated by beer (4.9% alcohol),group B which was treated by wine (14% alcohol), group C which was treated by whiskey (43% alcohol),and group D rats which wastreated by cap tikus(70% alcohol). The treatment of the test animals is done in 5 days. Results:In the control group on mucosa, submucosa, muscularis and serosa layers,inflammatory cells are also seen.In group Ainflammatory cells found on submucosal layer, intestinal metaplasia, and dilation of blood vessels. In group B inflammatory cell, intestinal metaplasia and dilation of blood vessels are found.In group C erosion, inflammatory cells, intestinal metaplasia and dilation of blood vessels are found.In group D submucosal necrosis, inflammatory cells, intestinal metaplasia and hyperemia are found. Conclusions: The provision of alcoholic drinks (beer, wine, whiskey, and cap tikus) in wistar can cause acute gastritis and of the high alcohol content (70% alcohol content)will be accompanied by gastric necrosis.

Keywords: Beer, wine, whisky, cap tikus, gastritis.

 

 

Abstrak: Alkohol telah menjadi masalah global. Ketika dikonsumsi, alkohol dapat mengganggu struktur dan fungsi dari saluran pencernaan. Tujuan: Untuk mengetahui gambaran histopatologi lambung tikus wistar yang diberikan bir, minuman anggur, whisky, dan cap tikus. Metode: Penelitian eksperimental menggunakan 15 ekor wistar yang dipuasakan kemudian dibagi menjadi 5 kelompok yaitu kelompok kontrol diberi minum air, kelompok A diberi perlakuan bir (kadar alkohol 4,9%), kelompok B diberi perlakuan anggur (kadar alkohol 14%), kelompok C diberi perlakuan whisky (kadar alkohol 43%), kelompok D diberi perlakuan cap tikus (kadar alkohol 70%). Perlakuan hewan uji selama 5 hari. Hasil: Pada kelompok kontrol tampak lapisan mukosa, submukosa, muskularis dan serosa, terlihat juga sel radang. Pada kelompok A didapatkan sel radangpada lapisan submukosa, metaplasia intestinal, dan pelebaran pembuluh darah. Pada kelompok B didapatkan sel radang, metaplasia intestinal dan pelebaran pembuluh darah.Pada kelompok C didapatkan erosi, sel radang, dan metaplasia intestinal dan pelebaran pembuluh darah.Pada kelompok D didapatkan nekrosis pada submukosa, sel radang, metaplasia intestinal dan hiperemi.

Simpulan: Pemberian minuman beralkohol (bir, anggur, whisky, dan cap tikus) pada wistar dapat menyebabkan gastritis akut dan pada kadar alkohol yang tinggi (kadar alkohol 70%) disertai dengan nekrosis lambung.

Kata Kunci: Bir, anggur, whisky, cap tikus, gastritis.

Author Biographies

Dewi Febry Kololu, Universitas Sam Ratulangi

Kandidat Skripsi FK Unsrat

Poppy M. Lintong, Universitas Sam Ratulangi

Bagian Patologi Anatomi FK Unsrat

Lily Loho, Universitas Sam Ratulangi

Bagian Patologi Anatomi FK Unsrat

Downloads

Issue

Section

Articles