ANALISIS MANAJEMEN RISIKO KEUANGAN PADA UMKM WARUNG MAKAN “TANJUNG RAYA” DI KOTA SEKADAU

Authors

  • Maria Junianta Institut Teknologi Keling Kumang
  • Yulita Institut Teknologi Keling Kumang
  • Rara Mutyarani Institut Teknologi Keling Kumang

DOI:

https://doi.org/10.35794/jmbi.v12i1.60194

Abstract

Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs) are the backbone of local economies in Sekadau City, yet face financial risk management challenges. This study aims to analyze financial risk management at Tanjung Raya Food Stall. Using qualitative methods with descriptive analysis, interviews, and documentation, the results show that Tanjung Raya successfully manages financial risks through: (1) innovative menu and customer service, (2) business diversification (catering), (3) efficient cash flow and inventory management, and (4) independent working capital management. Tanjung Raya demonstrates effective financial risk management, reflecting prudent financial management and a focus on sustainability

References

Amiruddin, R., & Suyono, T. (2016). Manajemen Risiko: Pendekatan Praktis untuk Bisnis. Bandung: Pustaka Setia.

Berliana, N., Ardiansyah, A., & Mutiara, I. (2020). Manajemen Risiko pada UMKM: Pendekatan Terintegrasi untuk Keberlanjutan Bisnis. Jakarta: Penerbit Mitra Wacana Media

Fahmi, I. (2014). Manajemen Risiko: Teori, Kasus, dan Solusi. Bandung: Alfabeta

Harahap, S. S. (2013). Analisis Kritis atas Laporan Keuangan. Jakarta: PT Raja Grafindo Persada

Karamoy, H., & Tulung, J. E. (2020). The Effect of Banking Risk on Indonesian Regional Development Bank. Banks and Bank Systems, 15(2), 130-137

Kasmir. (2014). Manajemen Perbankan. Jakarta: PT Raja Grafindo Persada

Munawir. (2014). Analisis Laporan Keuangan. Yogyakarta: Liberty

Nurul, A. (2018). Manajemen Risiko dan Asuransi. Jakarta: Salemba Empat

Riyanto, B. (2015). Dasar-Dasar Pembelanjaan Perusahaan. Yogyakarta: BPFE Yogyakarta

Sudaryono. (2015). Manajemen Pemasaran: Teori dan Implementasi. Yogyakarta: ANDI

Suharyadi, A. (2020). Manajemen Risiko di Era Digital. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama

Simbolon, P. H. (2016). Manajemen Risiko Operasional pada UMKM. Medan: Penerbit Universitas Sumatera Utara

Tangngisalu, J., & Jumady, E. (2020). Good Corporate Governance Sebagai Pemoderasi: Hubungan Asimetri Informasi Terhadap Manajemen Laba Pada Perusahaan LQ 45. JMBI UNSRAT (Jurnal Ilmiah Manajemen Bisnis dan Inovasi Universitas Sam Ratulangi)., 7(1)

Tohir, M. (2018). Manajemen Risiko Keuangan pada UMKM. Surabaya: Penerbit Erlangga

Wibisono, D. (2013). Manajemen Kinerja: Konsep, Desain, dan Teknik Meningkatkan Daya Saing Perusahaan. Jakarta: Rajawali Press

Downloads

Published

2025-01-30

How to Cite

Junianta, M., Yulita, & Mutyarani, R. (2025). ANALISIS MANAJEMEN RISIKO KEUANGAN PADA UMKM WARUNG MAKAN “TANJUNG RAYA” DI KOTA SEKADAU. JMBI UNSRAT (Jurnal Ilmiah Manajemen Bisnis Dan Inovasi Universitas Sam Ratulangi)., 12(1), 100–110. https://doi.org/10.35794/jmbi.v12i1.60194