Pengaruh Konsentrasi Asap Cair terhadap Karakteristik Kimia dan Organoleptik Ikan Baung (Mystus gulio) Asap

Putri Anggraini, Andi Noor Asikin, Indrati Kusumaningrum

Abstract


The use of liquid smoke in the processing of smoked fish is an alternative to improve the quality value and reduce air pollution caused by the traditional smoking process. This study aims to determine the effect of giving liquid smoke on the chemical characteristics of smoked fish and to find out the best concentration of liquid smoke on the level of acceptance of researchers be based on organoleptic tests. This study used a completely randomized design (CRD) with four treatment concentrations of liquid smoke immersion namely: 0%, 2%,4%, and 6% each treatment was repeated 3 times. The results showed that the concentration of liquid smoke had an effect (p<0.05) on chemical characteristics (water and fat content), but had no effect (p>0.05) on protein and ash content. Hedonic organoleptic test results and hedonic quality showed that the concentration of 6% liquid smoke was the best treatment, with specifications having a delicious and savory taste with a solid texture and shiny brown color. The value of appearance (7,10;7.33), smell (7.50;7.53), taste (7.57;8.53), texture (6.47;7.33), mold and slime (9 ,0).


Keywords


Mystus gulio, liquid smoke, proximate, hedonic and hedonic quality.

Full Text:

PDF

References


Ayudiarti, D. L., & Sari, R. N. (2010). Asap cair dan aplikasinya pada produk perikanan. Squalen, 5(3), 101–108.

Darmadji, P. (1996). Aktivitas Anti Bakteri Asap Cair yang Diproduksi dari Bermacam Macam Limbah Pertanian. In Agritech (Vol. 16, Issue 4, pp. 19–22).

Dwiari, S. R., Asadayani, D. D., Nurhayati, Sofyaningsih, M., Yudhanti, S. F. A. R., & Yoga, I. B. K. W. (2008). Teknologi Pangan Jilid 1.

Ernawati, E. (2015). Pengaruh Perlakuan Asap Cair terhadap Sifat Sensories dan Mikrostruktur Sosis Asap Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus). Jurnal Kelautan: Indonesian Journal of Marine Science and Technology, 8(2), 52–59.

Esekhiagbe, M, Agatemor, M.M., U., & Agatemor, C. 2009. Phenolic contetandanti microbial potentials of Xylopia aethiopicca and Myristicaargentea, Macedonian. Journal of Chemistry and Chemical Engineering. 28:159-162.

Hardianto, L., & Yunianta. (2015). Pengaruh asap cair terhadap sifat kimia dan organeleptik ikan tongkol (Euthynnus affinis). Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 3(4), 1356–1366.

Hattula, T., Elfving, K., Mroueh, U., M., & Louma, T. 2001. Use of liquid smoke flavouring as an alternative to tradisional flue gas smoking of rainbow trout fillets (Oncorhynchus mykiss). Food and Sains Tecnology, 34(8), 521-525.

Hendra, D., K Waluyo, T., & Sokanandi, A. (2014). Karakterisasi dan Pemanfaatan Asap Cair dari Tepung Buah Bintaro (Carbera manghas Linn.) sebagai Koagulan Getah Karet. Jurnal Penelitian Hasil Hutan, 32(1), 27–35.

Herwati, E., Prarudianto, A., Saloko, S., & Mataram, U. (2017). Pengaruh Konsentrasi Bubuk Asap Cair Tempurung Kelapa (Cocos nucifera linn ) dan Lama Penyimpanan terhadap Kualitas Bandeng Presto Asap. Jurnal Ilmiah Rekayasa Pertanian Dan Biosistem, 5(1), 348–359.

Hutomo, H., Swastawati, F., & Rianingsih, L. (2015). Pengaruh Konsentrasi Asap Cair Terhadap Kualitas Dan Kadar Kolesterol Belut (Monopterus Albus) Asap. Jurnal Pengolahan Dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 4(1), 7–14.

Khamidah, S., Swastawati, F., & Romadhon. (2019). Efek Perbedaan Lama Perendaman Asap Cair Kulit Durian terhadap Kualitas Ikan Manyung (Arius thalassinus) Asap. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Perikanan, 1(April), 39–40.

Khairuman, & Amri, K. 2008. Peluang usaha dan teknik budidaya intesnsif. ISBN 978.979.22.3792.4. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama.

Manurung, H., Swastawati, F., & Wijayanti, I. (2017). Pengaruh Penambahan Asap Cair Terhadap Tingkat Oksidasi Ikan Kembung (Rastrelliger Sp) Asin Dengan Metode Pengeringan Yang Berbeda. Jurnal Pengolahan Dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 6(1), 30–37.

Megawati, M., T., Swastawati, F., & Romadhon. (2014). Pengaruh Pengasapan dengan variasi konsentrasi Liquid Smoke Tempurung Kelapa yang Berbeda terhadap Kualitas Ikan Bandeng(Chanos chanos Forsk) Asap Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan Volume 3, 75–81.

Midayanto, D. N., & Yuwono, S. S. (2014). Penentuan Atribut Mutu Tekstur Tahu Untuk Direkomendasikan Sebagai Syarat Tambahan Dalam Standar Nasional Indonesia [in Press Oktober 2014]. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 2(4), 259–267.

Nasional, B. S. (2006). 01.2354.1.2006. Cara Uji Kimia Bagian 1 Penentuan Kadar Abu pada Produk Perikanan. BSN

Nasional, B. S. (2006). 01.2354.2.2006. Cara Uji Kimia Bagian 2 Penentuan Kadar Air pada Produk Perikanan. BSN

Nasional, B. S. (2006). 01.2354.3.2006. Cara Uji Kimia Bagian 3 Penentuan Kadar Protein pada Produk Perikanan. BSN.

Nasional, B. S. (2006). 01.2354.4.2006. Cara Uji Kimia Bagian 4 Penentuan Kadar Lemak pada Produk Perikanan. BSN.

Nasional, B. S. (2006). 01.2354.4.2006. Cara Uji Kimia Bagian 4 Penentuan Kadar Lemak pada Produk Perikanan. BSN.

Nasional, B.S. (2009). 2725.1.2009. Ikan asap bagian 1 Spesifikasi. BSN.

Salindeho, N. (2017). Physico-Chemical Characteristics and Fatty acid Profiles of Smoked Skipjack Tuna (Katsuwonus pelamis) Using Coconut Fiber and nutmeg Shell Smoking materials. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 20(2), 392.

Salindeho, N., & Lumoindong, F. (2017). Aplikasi Asap Cair Cangkak Pala untuk Pengolahan Ikan Selar. 5(1).

Statistik, B. P,. 2018. Kabupaten Kutai Kartanegara dalam Angka. BPS Kutai Kartanegara. https://kukarkab.bps.go.id/publication/download.html

Setha, B. (2011). Pengaruh pengunaan asap cair terhadap kualitas fillet ikan patin. Ilmu Pengetahuan Dan Teknologi, 9(1), 27–37.

Sulistijowati, rieny S., Suhara, otong D., Nurhajati, J., Afrianto, E., & Udin, Z. (2011). Mekanisme Pengasapan Ikan. 65–92.

Swastawati, F., Surti, T., Agustini, T. W., & Har Riyadi, P. (2013). Karakteristik Kualitas Ikan Asap Yang Diproses Menggunakan Metode Dan Jenis Ikan Berbeda. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 2(3), 1–7.

Talib, A., Husen, A., & Gunawan, S. (2020). Pembuatan Asap Cair dengan Sistem Destelasi yang Diaplikasikan pada Produk Ikan Cakalang. Agrikan: Jurnal Agribisnis Perikanan, 13(1), 83–90.

Towadi.K., Harmain.R.M., Dali.F.A. (2013). Pengaruh Lama Pengasapan Yang Berbeda Terhadap Mutu Organoleptik dan Kadar Air pada Ikan Tongkol (Euthynnus affinis ) Asap. Jurnal Nike, 1(3), 177–185.

Triwijaya K, W., Hariono, B., Djamila, S., & Bakri, A. (2016). Pengaruh Konsentrasi Asap Cair Dari Serbuk Gergaji Kayu Dan Tempurung Kelapa Terhadap Kualitas Ikan Lele Asap. Jurnal Ilmiah Inovasi, 13(3).

Widiastuti, I., Herpandi, Ridho, M., & Arrahmi, N. Y. (2019). Karakteristik Sotong (Sepia recurvirostra) Asap yang Diolah dengan Berbagai Konsentrasi Asap Cair. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 22(1), 24–32.

Zulpa, Andri, T., Hasan, B., & Desmelati. (2013). Pengaruh Penambahaan Garam terhadap Karakteristik dan Penerimaan Konsumen Fillet Asap Patin (Pangasius hypophthalmus. Berkala Perikanan Terubuk, 41(2), 58–65.




DOI: https://doi.org/10.35800/mthp.10.1.2022.35361

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Media Teknologi Hasil Perikanan

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Editorial Office:

Program Studi Teknologi Hasil Perikanan, Jurusan Pengolahan Hasil Perikanan
Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan,Universitas Sam Ratulangi
Jl. Kampus UNSRAT Bahu, Kec. Malalayang, Kota Manado, Provinsi Sulawesi Utara