Analisis Kelayakan Internal Dan Eksternal Pembangunan Rumah Potong Ayam Yang Terintegrasi Dengan Proses Pendingin Di Kabupaten Minahasa Utara

Authors

  • Mercy Sisilya Wenas Program Studi Ilmu Perencanaan dan Pembangunan Wilayah, Universitas Sam Ratulangi, Manado
  • Leonardus Ricky Rengkung Program Studi Ilmu Perencanaan dan Pembangunan Wilayah, Universitas Sam Ratulangi, Manado
  • Sherly Gladys Jocom Program Studi Ilmu Perencanaan dan Pembangunan Wilayah, Universitas Sam Ratulangi, Manado

DOI:

https://doi.org/10.35791/agrsosek.v19i1.46892

Abstract

This study aims to analyze the internal and external feasibility of building a chicken slaughterhouse (CS) integrated with the freezing process. This research was conducted in North Minahasa Regency. This research was carried out from January to September 2022 starting from the process of preparing proposals, data collection, analysis to presenting data in the results of research reports. The method used to analyze internal factors is the CANVAS method and the PESTEL method is used to analyze external factors. Techniques and data collection were carried out through interviews with 15 (fifteen) informants, observation, documentation and literature studies. This study uses primary data obtained directly from relevant informants to obtain profile data on breeders, data on frozen chickens imported from outside the region, and technical and environmental related matters. While secondary data was collected from various sources including BPS data, previous research journals and the latest information from the internet related to RPA and frozen chicken. The results of the research based on financial calculations show that the CS business is very profitable in terms of business and investment where the CS which is integrated with the cooling process is feasible to build in North Minahasa Regency.

Author Biographies

Mercy Sisilya Wenas, Program Studi Ilmu Perencanaan dan Pembangunan Wilayah, Universitas Sam Ratulangi, Manado

Mahasiswa Pascasarjana Program Studi Ilmu Perencanaan dan Pembangunan Wilayah, Universitas Sam Ratulangi, Manado

Leonardus Ricky Rengkung, Program Studi Ilmu Perencanaan dan Pembangunan Wilayah, Universitas Sam Ratulangi, Manado

Staf Pengajar dan Peneliti pada Program Studi Ilmu Perencanaan dan Pembangunan Wilayah, Universitas Sam Ratulangi, Manado

Sherly Gladys Jocom, Program Studi Ilmu Perencanaan dan Pembangunan Wilayah, Universitas Sam Ratulangi, Manado

Staf Pengajar dan Peneliti pada Program Studi Ilmu Perencanaan dan Pembangunan Wilayah, Universitas Sam Ratulangi, Manado

References

Ahmaediansyah, R., & Y. Nurendah. 2019. Pengaruh Pemasaran Relasional, Kepercayaan, Kedekatan Emosional Terhadap Loyalitas Pelanggan (Studi kasus BOLT 4G LTE. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 2–8.

Bo, B., & K. Bengt. 2010. Quality from Customer Needs to Customer. Satisfaction. Lund, Sweden: Studentlitteratur.

BPS-Minut. 2020. Statistik Daerah Kabupaten Minahasa Utara Tahun 2020.

BPS-Minut. 2021. Statistik Daerah Minahasa Utara 2021. Publlikasi Statistik Daerah

Cresswell, J.W. 1994. Qualitative and quantitative approaches.

Delfita, R. 2016. Evaluasi teknik pemotongan ayam ditinjau dari kehalalan dan keamanan pangan di kabupaten Tanah Datar. Sainstek: Jurnal Sains dan Teknologi, 5(1), 80–89.

Fauziah, F. 2020. Pengaruh Keberadaan Industri Rumah Potong Ayam Terhadap Kondisi Sosial Ekonomi Masyarakat (Studi Kasus PT. Sierad Produce, Tbk di Desa Jabon Mekar Kecamatan Parung Kabupaten Bogor).

Jumingan. 2011. Studi Kelayakan Bisnis. Jakarta: Bumi Aksara.

Osterwalder, A., Y. Pigneur. & C.L. Tucci. 2005. Clarifying Business Models: Origins, Present, and Future of the Concept. Communications of the Association for Information Systems.

Osterwalder, A., & Y. Pigneur. 2010. Business Model Generation: A Handbook for Visionaries, Game Changers, and Challengers. A handbook for visionaries, game changers, and challengers.

Purnama, A., & D. Rochmani. 2009. Dampak lingkungan hidup dari usaha peternakan ayam dan akibat hukumnya di desa candirejo mojotengah wonosobo. Dampak lingkungan hidup dari usaha peternakan ayam dan akibat hukumnya di desa candirejo mojotengah wonosobo, 17–27.

Purwaningasih, R., M. Arief. & D. Rahmawati. 2016. Analisis Rantai Pasok dan Distribusi Ayam Pedaging. Seminar Nasional Teknik Industri Universitas Gadjah Mada.

Putra, A., & H. Siregar. 2004. MATRIKS.

Ramadhan, S.W. 2019. Aplikasi Bisnis Model Kanvas Pada Rumah Potong Ayam (Study Kasus RPA Pt. Dinamika Megatama Citra). Universitas Muhammadiyah Malang.

Ristianti, N., & Masduki. 2019. Jual Beli Ayam Potong Sembelihan Ahli Kitab Perspektif Hukum Islam. MUAMALATUNA, 9(2), 117–142.

Rudyanto, M.D. 2009. Persyaratan Mendirikan Rumah Pemotongan Hewan. Jurnal Ilmiah Peternakan, 2(1), 01–21.

Wardhanie, A.P., & D. Kumalawati. 2018. Analisis business model canvas pada perpustakaan Institut Bisnis dan Informatika Stikom Surabaya dalam meningkatkan kualitas perguruan tinggi. Berkala Ilmu Perpustakaan dan Informasi.

Zulkarnaini, A., Y. Yuniar., & A. Saleh. 2013. Analisis Kelayakan Pembangunan Usaha Pupuk Organik di Provinsi Lampung. REKA INTEGRAS, 1(3).

Downloads

Published

2023-01-28

How to Cite

Wenas, M. S., Rengkung, L. R., & Jocom, S. G. (2023). Analisis Kelayakan Internal Dan Eksternal Pembangunan Rumah Potong Ayam Yang Terintegrasi Dengan Proses Pendingin Di Kabupaten Minahasa Utara. AGRI-SOSIOEKONOMI, 19(1), 657 –. https://doi.org/10.35791/agrsosek.v19i1.46892