Penilaian Mutu Cengkih Menggunakan Citra Digital

Priscilia A.L. Pesik, Vecky C. Poekoel, Muhamad D. Putro

Abstract


Abstract Digital image processing is very helpful for human work, including in the field of post-harvest agriculture by classifying the type and quality of crops equally not only based on the objective assessment of farmers. Assessment of the quality of cloves using digital images is a system that can facilitate farmers in determining the quality of cloves. The quality assessment of cloves is classified based on the results of the detection of clove size and color. The process to detect the size and color of cloves using HSV method is to compare the threshold value of H and S from the brown color image for the detection of size and white image for color detection of cloves with clove samples. The threshold used to detect a good clove size is a H value from 0.01 to 0.07 and a S value from 0.1 to 0.6 whereas the threshold for detecting the white color found in the cloves is the H value from 0.6 to 1 and the S value is from 0 to 0.15. The accuracy of clove quality assessment system using digital image is 92.50%, with the correct number of 37 samples from 40 samples of cloves.

Keywords — Cloves, Digital Imagery, HSV, Quality Assessment

 

Abstrak — Pengolahan citra digital sangat membantu pekerjaan manusia termasuk dalam bidang pertanian pasca panen yaitu dengan mengklasifikasikan jenis dan mutu tanaman secara sama rata bukan hanya berdasarkan penilaian objektif dari petani. Penilaian mutu cengkih menggunakan citra digital adalah sistem yang dapat mempermudah petani dalam menentukan kualitas cengkih. Pada penelitian ini penilaian mutu cengkih diklasifikasikan berdasarkan hasil deteksi ukuran dan warna cengkih. Proses untuk mendeteksi ukuran dan warna cengkih menggunakan metode HSV yaitu dengan membandingkan nilai threshold H dan S dari citra kulit cengkih yang berwarna cokelat untuk deteksi ukuran dan citra berwarna putih untuk deteksi warna cengkih dengan sampel uji cengkih. Threshold yang digunakan untuk mendeteksi ukuran cengkih yang baik adalah nilai H dari 0.01 sampai 0.07 dan nilai S dari 0.1 sampai 0.6 sedangkan threshold untuk mendeteksi warna putih yang terdapat pada cengkih yaitu nilai H dari 0.6 sampai 1 dan nilai S dari 0 sampai 0.15. Keakuratan sistem penilaian mutu cengkih menggunakan citra digital bernilai 92.50%, dengan jumlah benar 37 sampel dari 40 sampel cengkih.

Kata kunci — Cengkih, Citra Digital, HSV, Penilaian Mutu


Full Text:

PDF


DOI: https://doi.org/10.35793/jtek.7.2.2018.19902

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Diterbitkan oleh Prodi Teknik Elektro, Universitas Sam Ratulangi Manado

Print-ISSN : 2301-8402 Electronic-ISSN: 2685-368X