NILAI PEROKSIDA (PV) DARI BAKASANG IKAN TUNA (Thunnus sp.) PADA BEBERAPA KONDISI PENGOLAHAN

Vike W. Monintja

Abstract


NILAI PEROKSIDA (PV) DARI BAKASANG IKAN TUNA (Thunnus sp.) PADA BEBERAPA KONDISI PENGOLAHAN

Vike W. Monintja1), Feti Fatimah1), Vanda S. Kamu1)

1)Jurusan ­­­­Kimia FMIPA UNSRAT Manado, 95115

 

ABSTRACT

The research has been done about peroxide number of tuna fish sauce with 10 and 15 days fermentation time,temperature  50  and 70 , salt content 20% and 30%. The results showed that peroxide number in tuna fish sauce increases with fermentation time temperature and salt content. The best value for the PV is 2,8044 mEq/kg on tuna fish sauce treated in 10 days fermentation time, temperature  50  and 20% salt content.

Keywords         : fish sauce, tuna fish, fermentation, peroxide

 

ABSTRAK

Telah dilakukan penelitian nilai peroksida (PV) dari bakasang ikan tuna (Thunnus sp.) dengan waktu fermentasi 10 dan 15 hari, suhu 50  dan 70 , kadar garam 20% dan 30%. Hasil yang diperoleh menunjukkan bahwa kandungan bilangan peroksida yang terdapat pada bakasang ikan tuna meningkat seiring bertambahnya waktu fermentasi, suhu dan kadar garam. Nilai terbaik untuk uji bilangan peroksida (PV) yaitu 2,8044 mEq/kg pada bakasang ikan tuna yang diolah dengan  waktu fermentasi 10 hari, suhu 50  dan kadar garam 20%.

Kata kunci      : bakasang, ikan tuna, fermentasi, peroksida

 

 

 


Full Text:

PDF


DOI: https://doi.org/10.35799/pha.7.2018.19366

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2018 PHARMACON



 

 

Publisher :
Pharmacy Study Program,
Faculty of Mathematic and Science
Sam Ratulangi University
Manado, North Sulawesi, Indonesia, 95115

     

Cooperation With :
Persatuan Ahli Farmasi Indonesia (PAFI)
Sulawesi Utara
Manado, North Sulawesi, Indonesia, 95112

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.