Analisis Keuntungan Usaha Gorengan Mbak Voni di Kelurahan Lawangirung Kecamatan Wenang Kota Manado
DOI:
https://doi.org/10.35791/agrirud.v5i2.52627Keywords:
profit, fried food business, revenue cost ratioAbstract
This study aims to analyze how much profit Mbak Voni's fried food business receives in Lawangirung Village, Wenang District, Manado City. To analyze the data collected in this study is to use profit analysis, by calculating the difference between revenue and costs used. The data collected is presented in variable form and analyzed descriptively, then continued with the revenue cost ratio (R/C) analysis formula. The results of the study showed that the Gorengan Mbak Voni business in Lawangirung Village, Wenang Subdistrict, Manado City incurred a total production cost of Rp2,496,738.82, with the level of profit obtained by the Gorengan Mbak Voni business in Lawangirung Village, Wenang Subdistrict, Manado City amounting to Rp. 2,501,261.18 and the R/C ratio obtained a value of 2.00, which means that this business is profitable.
References
Fadli, I. N., & Ramayanti, R. (2020). Analisis Perhitungan Harga Pokok Produksi Berdasarkan Metode Full Costing (Studi Kasus Pada UKM Digital Printing Prabu). Jurnal Akuntansi, 7(2), 148-161.
Fanindi, D. I., Sondakh, M. F. L., & Rori, Y. P. I. (2019). Analisis Keuntungan Usaha Pia Melati di Kelurahan Mariyai Kabupaten Sorong Papua Barat. Agri-Sosioekonomi, 14(3), 273-278.
Kimbal, C. J., Dumais, J. N., & Waney, N. F. (2022). Analisis Keuntungan Produk Mie Loba Rumah Makan “Hopni” Di Desa Kanonang Tiga Kecamatan Kawangkoan Kabupaten Minahasa (The Profit Analysis of Mie Loba Product of Hopni Restaurant in Kanonang Tiga Village Kawangkoan Sub District Minahasa Regency). Journal of Agribusiness and Rural Development (Jurnal Agribisnis dan Pengembangan Pedesaan), 4(1), 33-40.
Kusuma, I. L., Fitria, T. N., & Dewi, M. W. (2021). Pelatihan kewirausahaan sebagai peluang bisnis untuk generasi milenial di Soloraya selama masa pandemi COVID-19. Budimas: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(2), 315-321.
Lestari, T. A., Affandi, M. I., & Nugraha, A. (2020). Analisis nilai tambah dan keuntungan agroindustri emping melinjo di Desa Bernung Kecamatan Gedong Tataan Kabupaten Pesawaran. Jurnal Ilmu-Ilmu Agribisnis, 8(2), 189-194.
Lolowang, H. A., Palenewen, V. V., & Mirah, A. D. (2016). Analisis Keuntungan Usaha Tani Cengkeh (Studi Kasus Desa Suluun Raya). Agri-Sosioekonomi, 12(3A), 159-164.
Lomboan, D. E., Baroleh, J., & Jocom, S. G. (2022). Analisis Keuntungan Usaha Kuliner Gorengan Di Kelurahan Girian Indah Kecamatan Girian Kota Bitung. Agri-Sosioekonomi, 18(3), 709-716.
Ma’arif, S. (2013). Analisis faktor-faktor yang mempengaruhi pendapatan pedagang pasar bandarjo ungaran kabupaten semarang. Economics Development Analysis Journal, 2(2), 1-8.
Mahyuddin, T. (2017). Pengaruh Harga, Produksi Dan Tenaga Kerja Terhadap Pendapatan Usaha Pengolahan Gula Aren Di Kecamatan Rantau Kabupaten Aceh Tamiang. Jurnal Penelitian Agrisamudra, 4(2), 29-38.
Pasaribu, E. M. W., & Hasanuh, N. (2021). Pengaruh Biaya Produksi Dan Biaya Operasional Terhadap Laba Bersih. Journal of Economic, Bussines and Accounting (COSTING), 4(2), 731-740.
Pelealu, I. V., Baroleh, J., & Jocom, S. G. (2023). Analisis Pendapatan Usahatani Tomat Apel Di Desa Tonsewer Selatan Kecamatan Tompaso Barat Kabupaten Minahasa. Agri-Sosioekonomi, 19(3), 1303-1310.
Runturambi, P. I., Kumaat, R. M., & Mandei, J. R. (2019). Analisis Keuntungan Usaha “Saraba” Di Rumah Makan Stevanny Di Kawasan Boulevard Kota Manado. Agri-Sosioekonomi, 14(3), 315-320.
Yanto, E., Halid, A., & Saleh, Y. (2022). Analisis Pendapatan Usaha Produksi Industri Olahan Tahu Di Desa Harapan Kecamatan Wonosari Kabupaten Boalemo (Studi Kasus Industri Rumah Tangga “Bapak Nono Purnomo”). Agrinesia: Jurnal Ilmiah Agribisnis, 6(3), 179-186.