Effect of Giving Yamogi Probiotics (Yakult, Molasses, Yeast) with Different Doses on the Growth and Survival of Tilapia Fish Seeds (Oreochromis Niloticus

Authors

  • Muhammad Norry Darmawan Norry Universitas Negeri Gorontalo
  • Arafik Lamadi Gorontalo State University
  • Rully Tuiyo Gorontalo State University

DOI:

https://doi.org/10.35800/jip.v13i2.61029

Keywords:

Oreochromis niloticus, Feed, Growth

Abstract

This research was conducted from November to December 2024 at Pokdakan Noby Taruna Remaja, Dungingi District, Gorontalo City. The research method used a completely randomized design (CRD) method of 4 different treatments with 3 replications, so that there were 12 experimental units. The results of the study stated that the provision of Yamogi probiotics with various doses had a significant effect on the growth of tilapia seeds with the highest treatment value in absolute weight growth was in treatment C with a dose of 100 ml (1.63 g) and absolute length gain was in treatment C with a dose of 100 ml (20.35 mm) and the survival rate was stated to have no significant effect for each probiotic because it produced values in treatment A (93.33%), B (96.67%), C (100%) and D (100%). This study emphasizes the importance of combining probiotics with other nutritional supplements to optimize cultivation results.

Keywords: Oreochromis niloticus, Feed, Growth, Probiotic.

Abstrak

Penelitian ini dilaksanakan dari November sampai Desember 2024 di Pokdakan Noby Taruna Remaja Kecamatan Dungingi Kota Gorontalo. Metode penelitian menggunakan metode Rancangan Acak Lengkap (RAL) 4 perlakuan yang berbeda dengan 3 kali ulangan sehingga terdapat 12-unit percobaan. Hasil penelitian menyatakan pemberian probiotik Yamogi dengan berbagai dosis memberikan pengaruh nyata terhadap pertumbuhan benih ikan nila dengan nilai perlakuan tertinggi pada pertumbuhan berat mutlak terdapat pada perlakuan C dengan dosis 100 ml (1,63 gr) dan pertambahan panjang mutlak terdapat pada perlakuan C dengan dosis 100 ml (20,35 mm) serta tingkat kelangsungan hidup dinyatakan tidak berpengaruh nyata untuk setiap probiotik karena menghasilkan nilai pada perlakuan A (93,33%), B (96,67%), C (100%) dan D (100%). Penelitian ini menekankan pentingnya melakukan kombinasi probiotik dengan suplemen nutrisi lain guna mengoptimalkan hasil budidaya.

Kata kunci: Oreochromis niloticus, Pakan, Pertumbuhan, Probiotik

 

References

Afrianto, E., & Liviawaty, E. (2019). Potensi Mikroba Probiotik Dari Ikan Nila Mati Masal Di Waduk Cirata Eddy Afrianto dan Evi Liviawaty. X(2), 2–7.

Aisyah, Haetami, K., Andriani, Y., & Mulyani, Y. (2022). Aplikasi Bakteri Probiotik Pada Pakan Ikan. Jurnal Ruaya : Jurnal Penelitian Dan Kajian Ilmu Perikanan Dan Kelautan, 10(1), 1–7. https://doi.org/10.29406/jr.v10i1.3353

Apriani, I., & Noordin, H. (2025). Kualitas Air, Hama, dan Penyakit Ikan. Deepublish.

Askari, H., SArbit, N., Sains Akuakultur Tropis Ed, J., Sains Akuakultur Tropis, J., Ansar, M., Lestari, D., S Arbit, N. I., Nur Program Studi Budidaya Perairan, F., Perikanan Fakultas Peternakan dan Perikanan, J., Sulawesi Barat Jl Baharuddin Lopa, U., & Banggae Timur, K. (2024). Pengaruh Probiotik Em4 Terhadap Pertumbuhan dan Sintasan Benih Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Sains Akuakultur Tropis, 8(1), 100–107.

Az Zahra, S., Putri, B., & Supono, S. (2019). The Effect of Different Feeding Rate (FR) on Growth and Survival Rate of Tilapia Juvenile (Oreochromis niloticus) Based Biofloc System. Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 7(2), 86–98.

Azis, Iromo, H., Jabarsyah, A., & Amin, M. (2024). Kultur Bakteri Probiotik Dengan Media Prebiotik Berbeda Sebagai Agen Biokontrol Budidaya Udang. Jurnal Harpodon Borneo, 27(1), 45–51.

De, B. C., Meena, D. K., Behera, B. K., Das, P., Das Mohapatra, P. K., & Sharma, A. P. (2014). Probiotics in fish and shellfish culture: Immunomodulatory and ecophysiological responses. Fish Physiology and Biochemistry, 40(3), 921–971. https://doi.org/10.1007/s10695-013-9897-0

Deck, C. A., Salger, S. A., Reynolds, H. M., Tada, M. D., Severance, M. E., Ferket, P., Egna, H. S., Fatema, M. K., Haque, S. M., & Borski, R. J. (2023). Nutritional programming in Nile tilapia (Oreochromis niloticus): Effect of low dietary protein on growth and the intestinal microbiome and transcriptome. PLoS ONE, 18(10 October), 1–23. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0292431

Effendi, I. (2002). Biologi Perikanan. Yayasan Pustaka Nusatama.

Elrifadah, Marlida, R., & Effendi, R. (2021). Analisis Pertumbuhan Dan Tingkat Kelangsungan Hidup Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Dengan Pemberian Pakan Pelet Dari Sumber Yang Berbeda. Ziraa’Ah Majalah Ilmiah Pertanian, 46(1), 89. https://doi.org/10.31602/zmip.v46i1.3567

Francissca, N. E., & Muhsoni, F. F. (2021). Laju Pertumbuhan Dan Kelangsungan Hidup Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Pada Salinitas Yang Berbeda. Juvenil: Jurnal Ilmiah Kelautan Dan Perikanan, 2(3), 166–175. https://doi.org/10.21107/juvenil.v2i3.11271

Hadijah, H., Gatta, R., &. R. (2022). Growth Performance of Tilapia Oreochromis niloticus with the Provision of GDM Probiotics maintained with the Biofloc System. Torani Journal of Fisheries and Marine Science, September, 140–148. https://doi.org/10.35911/torani.v5i2.21821

Hendriana, A., Iskandar, A., Ramadhani, D. E., Wiyoto, W., Endarto, N. P., Hitron, R. A., Sitio, Y. I. K., & Anwar, R. V. (2023). Kinerja Pertumbuhan Ikan Nila Oreochromis niloticus Dengan Tingkat Pemberian Pakan Yang Berbeda. Jurnal Sains Terapan, 13(1), 60–66. https://doi.org/10.29244/jstsv.13.1.60-66

Hidayatullah, R. N., & Nurcahyo, H. (2018). Pengaruh Probiotik Viterna Terhadap Pertumbuhan Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus). Jurnal Prodi Biologi, 7(5), 337–344.

Koniyo, Y. (2020). Analisis Kualitas Air Pada Lokasi Budidaya Ikan Air Tawar Di Kecamatan Suwawa Tengah. Jurnal Technopreneur (JTech), 8(1), 52–58. https://doi.org/10.30869/jtech.v8i1.527

Linayati, L., Aji Prasetyo, T., & Yusufi Mardiana, T. (2021). Performa Laju Pertumbuhan Ikan Bandeng (Chanos chanos) Yang Diberikan Pakan Dengan Pengkayaan Probiotik. Jurnal Litbang Kota Pekalongan, 20(1), 64–71. https://doi.org/10.54911/litbang.v20i.146

Marlina, E. T., Badruzzaman, Z., & Firdaus, M. (2024). Pengaruh Dosis Molases Pada Pembuatan Probiotik Dari Filtrat Campuran Lumpur Susu Dan Jerami Padi Terhadap Ph, Total Bakteri Dan Khamir. Ziraa’Ah Majalah Ilmiah Pertanian, 49(1), 81. https://doi.org/10.31602/zmip.v49i1.13235

Maspeke, W., Juliana, J., & Suherman, S. P. (2024). Penambahan Probiotik Pada Media Pemeliharaan Terhadap Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Benih Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Buletin Jalanidhitah Sarva Jivitam, 6(1), 13. https://doi.org/10.15578/bjsj.v6i1.13782

Mirna, M., & Tahir, R. (2023). Pengaruh Dosis Molase dan Probiotik Lactobacillus Sp. terhadap Laju Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Benih Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Galung Tropika, 12(1), 9–16. https://doi.org/10.31850/jgt.v12i1.940

Mopangga, R., Tuiyo, R., & Syamsuddin, S. (2023). Pengaruh Pemberian Pakan Alami Dapnia sp. Dengan Dosis Yang Berbeda Terhadap Pertumbuhan Dan Kelangsungan Hidup Benih Ikan Mas (Cyprinus carpio). Journal Of Fisheries Agribusiness, 1(1), 33–40. https://doi.org/10.56190/jfa.v1i1.13

Mulyani, Y., Yulisman, Fitrani, M., Hidayah, C. Q., Hastuti, S., Rachmawati, D., Subandiyono Subandiyono, D. N., Pramana, R., Karimah, U., Samidjan, I., & Rahmi Hidayah Putri, Novia Annisa, Y. A. (2018). Pertumbuhan Dan Efisiensi Pakan Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Yang Dipuasakan Secara Periodik. Proceedings SEMNAS BIO 2021, 7(1), 692–699.

Mustofa, A., Hastuti, S., & Rachmawati, D. (2018). The effect of foraging period on feed utilization efficiency, growth and survival of carp (Cyprinus carpio) - Pengaruh periode pemuasaan terhadap efisiensi pemanfaatan pakan, pertumbuhan dan kelulushidupan ikan mas (Cyprinus carpio). Pena Akuatika : Jurnal Ilmiah Perikanan Dan Kelautan, 17(2), 41–58.

Nanang Rahmayanti, Samliok Ndobe, Andi Heryanti Rukka, & Rusdin. (2024). Addition of Probiotics to Feed on the Growth and Survival of Tilapia Fish Seeds. Tadulako Science and Technology Journal, 3(2), 49–54. https://doi.org/10.22487/sciencetech.v3i2.17314

Noviana, P., Subandiyono, & Pinandoyo. (2014). The Effect of Probiotics in Practical Diets on the Diet Consumption and Growth Rate of Tilapia (Oreochromis niloticus) Juvenile. Journal of Aquaculture Management and Technology, 3(4), 183–190.

Opiyo, M. A., Jumbe, J., Ngugi, C. C., & Charo-Karisa, H. (2019). Different levels of probiotics affect growth, survival and body composition of Nile tilapia ( Oreochromis niloticus ) cultured in low input ponds. Scientific African, 4, e00103. https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2019.e00103

Rina Iskandar, & Elrifadah. (2015). Pertumbuhan Dan Efisiensi Pakan Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Yang Diberi Pakan Buatan Berbasis Kiambang. Ziraa’ah, 40(1), 18–24.

Sainah, Adelina, & Heltonika, B. (2016). Penambahan Bakteri Probiotik (Bacillus sp) Isolasi Dari Giant River Frawn (Macrobrachium rosenbergii, de man) Di Feed Buatan Untuk Meningkatkan Pertumbuhan Ikan Baung (Hemibagrus nemurus). 44(2), 36–50.

Salsabila, M., & Suprapto, H. (2019). Teknik Pembesaran Ikan Nila (Oreochromis niloticus) DI Instalasi Budidaya Air Tawar Pandaan, Jawa Timur. Journal of Aquaculture and Fish Health, 7(3), 118. https://doi.org/10.20473/jafh.v7i3.11260

Suprianto, Redjeki, E. S., & Dadiono, M. S. (2019). Optimalisasi Dosis Probiotik Terhadap Laju Pertumbuhan Dan Kelangsungan Hidup Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Pada Sistem Bioflok Optimalization of Probiotic Doses on the Growth and Survival Rates of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) in Biofloc Syste. Journal of Aquaculture and Fish Health, 8(2).

Supriyan, H., Haris, H., Haris, R. B. K., Yusanti, I. A., Sumantriyadi, S., & Arumwati, A. (2020). Penambahan Probiotik Microbacter Alfaafa 11 Terhadap Pertumbuhan, Kelangsungan Hidup Dan Fcr Pada Benih Ikan Patin Siam (Pangasius hypophthalmus). Aurelia Journal, 1(2), 39. https://doi.org/10.15578/aj.v1i2.8945

Telaumbanua, B. V., Telaumbanua, P. H., Lase, N. K., & Dawolo, J. (2023). Penggunaan Probiotik Em4 Pada Media Budidaya Ikan: Review. TRITON: Jurnal Manajemen Sumberdaya Perairan, 19(1), 36–42. https://doi.org/10.30598/tritonvol19issue1page36-42

Umasugi, A., Tumbol, R. A., Kreckhoff, R. L., Manoppo, H., Pangemanan, N. P. L., & Ginting, E. L. (2018). Penggunaan bakteri probiotik untuk pencegahan infeksi bakteri Streptococcus agalactiae pada ikan Nila, Oreochromis niloticus. E-Journal Budidaya Perairan, 6(2), 39–44. https://doi.org/10.35800/bdp.6.2.2018.20556

Widiyati, A., & Bengen, D. G. (2012). Kajian Aspek Keberlanjutan Pada Pengelolaan Perikanan Budidaya Keramba Jaring Apung Di Waduk Cirata (Jawa Barat). Jurnal Riset Akuakultur, 7(1), 121. https://doi.org/10.15578/jra.7.1.2012.121-129

Yulfiperius. (2014). Nutrisi Ikan. PT Raja Grafindo Persada.

Zainuddin, Z., Awaludin, A., Acay, A., & Melisa, A. O. (2021). Penggunaan Probiotik EM4 Terhadap Laju Pertumbuhan Ikan Lele (Clarias Sp) Dengan Dosis yang Berbeda. Journal Of Biology Education, 4(2), 195. https://doi.org/10.21043/jobe.v4i2.11969.

Downloads

Published

2025-05-24

How to Cite

Norry, M. N. D., Lamadi, A., & Tuiyo, R. (2025). Effect of Giving Yamogi Probiotics (Yakult, Molasses, Yeast) with Different Doses on the Growth and Survival of Tilapia Fish Seeds (Oreochromis Niloticus. Jurnal Ilmiah PLATAX, 13(2), 285–301. https://doi.org/10.35800/jip.v13i2.61029

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.