Effect of Giving Yamogi Probiotics (Yakult, Molasses, Yeast) with Different Doses on the Growth and Survival of Tilapia Fish Seeds (Oreochromis Niloticus
DOI:
https://doi.org/10.35800/jip.v13i2.61029Keywords:
Oreochromis niloticus, Feed, GrowthAbstract
This research was conducted from November to December 2024 at Pokdakan Noby Taruna Remaja, Dungingi District, Gorontalo City. The research method used a completely randomized design (CRD) method of 4 different treatments with 3 replications, so that there were 12 experimental units. The results of the study stated that the provision of Yamogi probiotics with various doses had a significant effect on the growth of tilapia seeds with the highest treatment value in absolute weight growth was in treatment C with a dose of 100 ml (1.63 g) and absolute length gain was in treatment C with a dose of 100 ml (20.35 mm) and the survival rate was stated to have no significant effect for each probiotic because it produced values in treatment A (93.33%), B (96.67%), C (100%) and D (100%). This study emphasizes the importance of combining probiotics with other nutritional supplements to optimize cultivation results.
Keywords: Oreochromis niloticus, Feed, Growth, Probiotic.
Abstrak
Penelitian ini dilaksanakan dari November sampai Desember 2024 di Pokdakan Noby Taruna Remaja Kecamatan Dungingi Kota Gorontalo. Metode penelitian menggunakan metode Rancangan Acak Lengkap (RAL) 4 perlakuan yang berbeda dengan 3 kali ulangan sehingga terdapat 12-unit percobaan. Hasil penelitian menyatakan pemberian probiotik Yamogi dengan berbagai dosis memberikan pengaruh nyata terhadap pertumbuhan benih ikan nila dengan nilai perlakuan tertinggi pada pertumbuhan berat mutlak terdapat pada perlakuan C dengan dosis 100 ml (1,63 gr) dan pertambahan panjang mutlak terdapat pada perlakuan C dengan dosis 100 ml (20,35 mm) serta tingkat kelangsungan hidup dinyatakan tidak berpengaruh nyata untuk setiap probiotik karena menghasilkan nilai pada perlakuan A (93,33%), B (96,67%), C (100%) dan D (100%). Penelitian ini menekankan pentingnya melakukan kombinasi probiotik dengan suplemen nutrisi lain guna mengoptimalkan hasil budidaya.
Kata kunci: Oreochromis niloticus, Pakan, Pertumbuhan, Probiotik
References
Afrianto, E., & Liviawaty, E. (2019). Potensi Mikroba Probiotik Dari Ikan Nila Mati Masal Di Waduk Cirata Eddy Afrianto dan Evi Liviawaty. X(2), 2–7.
Aisyah, Haetami, K., Andriani, Y., & Mulyani, Y. (2022). Aplikasi Bakteri Probiotik Pada Pakan Ikan. Jurnal Ruaya : Jurnal Penelitian Dan Kajian Ilmu Perikanan Dan Kelautan, 10(1), 1–7. https://doi.org/10.29406/jr.v10i1.3353
Apriani, I., & Noordin, H. (2025). Kualitas Air, Hama, dan Penyakit Ikan. Deepublish.
Askari, H., SArbit, N., Sains Akuakultur Tropis Ed, J., Sains Akuakultur Tropis, J., Ansar, M., Lestari, D., S Arbit, N. I., Nur Program Studi Budidaya Perairan, F., Perikanan Fakultas Peternakan dan Perikanan, J., Sulawesi Barat Jl Baharuddin Lopa, U., & Banggae Timur, K. (2024). Pengaruh Probiotik Em4 Terhadap Pertumbuhan dan Sintasan Benih Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Sains Akuakultur Tropis, 8(1), 100–107.
Az Zahra, S., Putri, B., & Supono, S. (2019). The Effect of Different Feeding Rate (FR) on Growth and Survival Rate of Tilapia Juvenile (Oreochromis niloticus) Based Biofloc System. Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 7(2), 86–98.
Azis, Iromo, H., Jabarsyah, A., & Amin, M. (2024). Kultur Bakteri Probiotik Dengan Media Prebiotik Berbeda Sebagai Agen Biokontrol Budidaya Udang. Jurnal Harpodon Borneo, 27(1), 45–51.
De, B. C., Meena, D. K., Behera, B. K., Das, P., Das Mohapatra, P. K., & Sharma, A. P. (2014). Probiotics in fish and shellfish culture: Immunomodulatory and ecophysiological responses. Fish Physiology and Biochemistry, 40(3), 921–971. https://doi.org/10.1007/s10695-013-9897-0
Deck, C. A., Salger, S. A., Reynolds, H. M., Tada, M. D., Severance, M. E., Ferket, P., Egna, H. S., Fatema, M. K., Haque, S. M., & Borski, R. J. (2023). Nutritional programming in Nile tilapia (Oreochromis niloticus): Effect of low dietary protein on growth and the intestinal microbiome and transcriptome. PLoS ONE, 18(10 October), 1–23. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0292431
Effendi, I. (2002). Biologi Perikanan. Yayasan Pustaka Nusatama.
Elrifadah, Marlida, R., & Effendi, R. (2021). Analisis Pertumbuhan Dan Tingkat Kelangsungan Hidup Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Dengan Pemberian Pakan Pelet Dari Sumber Yang Berbeda. Ziraa’Ah Majalah Ilmiah Pertanian, 46(1), 89. https://doi.org/10.31602/zmip.v46i1.3567
Francissca, N. E., & Muhsoni, F. F. (2021). Laju Pertumbuhan Dan Kelangsungan Hidup Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Pada Salinitas Yang Berbeda. Juvenil: Jurnal Ilmiah Kelautan Dan Perikanan, 2(3), 166–175. https://doi.org/10.21107/juvenil.v2i3.11271
Hadijah, H., Gatta, R., &. R. (2022). Growth Performance of Tilapia Oreochromis niloticus with the Provision of GDM Probiotics maintained with the Biofloc System. Torani Journal of Fisheries and Marine Science, September, 140–148. https://doi.org/10.35911/torani.v5i2.21821
Hendriana, A., Iskandar, A., Ramadhani, D. E., Wiyoto, W., Endarto, N. P., Hitron, R. A., Sitio, Y. I. K., & Anwar, R. V. (2023). Kinerja Pertumbuhan Ikan Nila Oreochromis niloticus Dengan Tingkat Pemberian Pakan Yang Berbeda. Jurnal Sains Terapan, 13(1), 60–66. https://doi.org/10.29244/jstsv.13.1.60-66
Hidayatullah, R. N., & Nurcahyo, H. (2018). Pengaruh Probiotik Viterna Terhadap Pertumbuhan Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus). Jurnal Prodi Biologi, 7(5), 337–344.
Koniyo, Y. (2020). Analisis Kualitas Air Pada Lokasi Budidaya Ikan Air Tawar Di Kecamatan Suwawa Tengah. Jurnal Technopreneur (JTech), 8(1), 52–58. https://doi.org/10.30869/jtech.v8i1.527
Linayati, L., Aji Prasetyo, T., & Yusufi Mardiana, T. (2021). Performa Laju Pertumbuhan Ikan Bandeng (Chanos chanos) Yang Diberikan Pakan Dengan Pengkayaan Probiotik. Jurnal Litbang Kota Pekalongan, 20(1), 64–71. https://doi.org/10.54911/litbang.v20i.146
Marlina, E. T., Badruzzaman, Z., & Firdaus, M. (2024). Pengaruh Dosis Molases Pada Pembuatan Probiotik Dari Filtrat Campuran Lumpur Susu Dan Jerami Padi Terhadap Ph, Total Bakteri Dan Khamir. Ziraa’Ah Majalah Ilmiah Pertanian, 49(1), 81. https://doi.org/10.31602/zmip.v49i1.13235
Maspeke, W., Juliana, J., & Suherman, S. P. (2024). Penambahan Probiotik Pada Media Pemeliharaan Terhadap Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Benih Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Buletin Jalanidhitah Sarva Jivitam, 6(1), 13. https://doi.org/10.15578/bjsj.v6i1.13782
Mirna, M., & Tahir, R. (2023). Pengaruh Dosis Molase dan Probiotik Lactobacillus Sp. terhadap Laju Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Benih Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Galung Tropika, 12(1), 9–16. https://doi.org/10.31850/jgt.v12i1.940
Mopangga, R., Tuiyo, R., & Syamsuddin, S. (2023). Pengaruh Pemberian Pakan Alami Dapnia sp. Dengan Dosis Yang Berbeda Terhadap Pertumbuhan Dan Kelangsungan Hidup Benih Ikan Mas (Cyprinus carpio). Journal Of Fisheries Agribusiness, 1(1), 33–40. https://doi.org/10.56190/jfa.v1i1.13
Mulyani, Y., Yulisman, Fitrani, M., Hidayah, C. Q., Hastuti, S., Rachmawati, D., Subandiyono Subandiyono, D. N., Pramana, R., Karimah, U., Samidjan, I., & Rahmi Hidayah Putri, Novia Annisa, Y. A. (2018). Pertumbuhan Dan Efisiensi Pakan Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Yang Dipuasakan Secara Periodik. Proceedings SEMNAS BIO 2021, 7(1), 692–699.
Mustofa, A., Hastuti, S., & Rachmawati, D. (2018). The effect of foraging period on feed utilization efficiency, growth and survival of carp (Cyprinus carpio) - Pengaruh periode pemuasaan terhadap efisiensi pemanfaatan pakan, pertumbuhan dan kelulushidupan ikan mas (Cyprinus carpio). Pena Akuatika : Jurnal Ilmiah Perikanan Dan Kelautan, 17(2), 41–58.
Nanang Rahmayanti, Samliok Ndobe, Andi Heryanti Rukka, & Rusdin. (2024). Addition of Probiotics to Feed on the Growth and Survival of Tilapia Fish Seeds. Tadulako Science and Technology Journal, 3(2), 49–54. https://doi.org/10.22487/sciencetech.v3i2.17314
Noviana, P., Subandiyono, & Pinandoyo. (2014). The Effect of Probiotics in Practical Diets on the Diet Consumption and Growth Rate of Tilapia (Oreochromis niloticus) Juvenile. Journal of Aquaculture Management and Technology, 3(4), 183–190.
Opiyo, M. A., Jumbe, J., Ngugi, C. C., & Charo-Karisa, H. (2019). Different levels of probiotics affect growth, survival and body composition of Nile tilapia ( Oreochromis niloticus ) cultured in low input ponds. Scientific African, 4, e00103. https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2019.e00103
Rina Iskandar, & Elrifadah. (2015). Pertumbuhan Dan Efisiensi Pakan Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Yang Diberi Pakan Buatan Berbasis Kiambang. Ziraa’ah, 40(1), 18–24.
Sainah, Adelina, & Heltonika, B. (2016). Penambahan Bakteri Probiotik (Bacillus sp) Isolasi Dari Giant River Frawn (Macrobrachium rosenbergii, de man) Di Feed Buatan Untuk Meningkatkan Pertumbuhan Ikan Baung (Hemibagrus nemurus). 44(2), 36–50.
Salsabila, M., & Suprapto, H. (2019). Teknik Pembesaran Ikan Nila (Oreochromis niloticus) DI Instalasi Budidaya Air Tawar Pandaan, Jawa Timur. Journal of Aquaculture and Fish Health, 7(3), 118. https://doi.org/10.20473/jafh.v7i3.11260
Suprianto, Redjeki, E. S., & Dadiono, M. S. (2019). Optimalisasi Dosis Probiotik Terhadap Laju Pertumbuhan Dan Kelangsungan Hidup Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Pada Sistem Bioflok Optimalization of Probiotic Doses on the Growth and Survival Rates of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) in Biofloc Syste. Journal of Aquaculture and Fish Health, 8(2).
Supriyan, H., Haris, H., Haris, R. B. K., Yusanti, I. A., Sumantriyadi, S., & Arumwati, A. (2020). Penambahan Probiotik Microbacter Alfaafa 11 Terhadap Pertumbuhan, Kelangsungan Hidup Dan Fcr Pada Benih Ikan Patin Siam (Pangasius hypophthalmus). Aurelia Journal, 1(2), 39. https://doi.org/10.15578/aj.v1i2.8945
Telaumbanua, B. V., Telaumbanua, P. H., Lase, N. K., & Dawolo, J. (2023). Penggunaan Probiotik Em4 Pada Media Budidaya Ikan: Review. TRITON: Jurnal Manajemen Sumberdaya Perairan, 19(1), 36–42. https://doi.org/10.30598/tritonvol19issue1page36-42
Umasugi, A., Tumbol, R. A., Kreckhoff, R. L., Manoppo, H., Pangemanan, N. P. L., & Ginting, E. L. (2018). Penggunaan bakteri probiotik untuk pencegahan infeksi bakteri Streptococcus agalactiae pada ikan Nila, Oreochromis niloticus. E-Journal Budidaya Perairan, 6(2), 39–44. https://doi.org/10.35800/bdp.6.2.2018.20556
Widiyati, A., & Bengen, D. G. (2012). Kajian Aspek Keberlanjutan Pada Pengelolaan Perikanan Budidaya Keramba Jaring Apung Di Waduk Cirata (Jawa Barat). Jurnal Riset Akuakultur, 7(1), 121. https://doi.org/10.15578/jra.7.1.2012.121-129
Yulfiperius. (2014). Nutrisi Ikan. PT Raja Grafindo Persada.
Zainuddin, Z., Awaludin, A., Acay, A., & Melisa, A. O. (2021). Penggunaan Probiotik EM4 Terhadap Laju Pertumbuhan Ikan Lele (Clarias Sp) Dengan Dosis yang Berbeda. Journal Of Biology Education, 4(2), 195. https://doi.org/10.21043/jobe.v4i2.11969.
Downloads
Published
How to Cite
License
Copyright (c) 2025 Muhammad Norry Darmawan Norry, Arafik Lamadi, Rully Tuiyo

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
COPYRIGHT
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors hold their copyright and grant this journal the privilege of first publication, with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that permits others to impart the work with an acknowledgment of the work's origin and initial publication by this journal.
Authors can enter into separate or additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (for example, post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its underlying publication in this journal.
Authors are permitted and encouraged to post their work online (for example, in institutional repositories or on their website) as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of the published work (See The Effect of Open Access).


































